MUSEUM SELFIE DAY

Ziua fotografiilor auto-făcute la muzeu a fost ideea unei londoneze, Mar Dixon, care conduce un website cultural şi e vizitatoare de muzee alături de fetiţa sa. [i]

Prima campanie online #MuseumSelfie Day a fost lansată în 2014, de website-ul  Culture Themes [ii] şi popularitatea iniţiativei creşte în fiecare an, muzee din întreaga lume alăturându-se proiectului şi invitând amatorii de selfie-uri să se fotografieze în spaţiile muzeale.

Deşi în România regula este să împiedicăm cu orice preţ vizitatorul să facă fotografii, mai ales dacă nu plăteşte taxa aferentă, de obicei piperată, ar fi momentul  să se depăşească practicile de dinaintea erei smartphone-ului şi canalelor social media şi să se profite de publicitatea gratuită pe care o pot face vizitatorii.

E suficient să nu fie permisă utilizarea blitz-ului şi să fie protejate drepturile de autor acolo unde este cazul; la piese arheologice, artă veche şi obiecte etnografice fără autori cunoscuţi, sigur nu e cazul.

Sunt şi alte soluţii deja puse în practică: zone special amenajate pentru fotografii souvenir sau selfie, recuzită pusă la dispoziţie de muzeu, dispozitive mai mult sau mai puţin sofisticate care pot prelucra şi printa fotografii pe loc sau le pot trimite prin e-mail protagonistului.

Este ziua selfie-ului la muzeu, să ne bucurăm de muzeele noastre şi de tehnologia pe care avem norocul s-o avem la îndemână! Cu hashtag #museumselfie şi  #museumselfieday, pe Instagram, Twitter, Facebook şi pe unde mai dorim!

[i] http://edition.cnn.com/2015/01/21/living/feat-museum-selfie-irpt/ (17.01.2017).
[ii] https://news.artnet.com/art-world/did-you-know-its-museum-selfie-day-226251 (17.01.2017).

Fotografie realizată de ©Museum Anonymous.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.