CE ESTE UN MUZEU? Definiţia romanţată

Oficial, muzeul este „o instituție de cultură, de drept public sau de drept privat, fără scop lucrativ, aflată în serviciul societății, care colecționează, conservă, cercetează, restaurează, comunică și expune, în scopul cunoașterii, educării și recreerii, mărturii materiale și spirituale ale existenței și evoluției comunităților umane, precum și ale mediului înconjurător” – ne-o spune, în România, Legea muzeelor și colecțiilor publice (Legea nr. 311/2003)[i] care a preluat definiția formulată de Consiliul Internațional al Muzeelor (I.C.O.M.).

Cea mai recentă definiție a muzeului, propusă de I.C.O.M., a fost adoptată în anul 2007: „muzeul este o instituție non-profit, permanentă, aflată în serviciul societății și al dezvoltării acesteia, deschisă publicului, care colecționează, conservă, cercetează, comunică și expune patrimoniul material și imaterial al umanității și al mediului ei înconjurător, în scopul educației, studiului și agrementului”[ii]. Începând cu anul 2016, I.C.O.M. a derulat consultări ample, în vederea actualizării definiției muzeale, demers ce ar putea să se finalizeze în cursul anului 2022 – cinci propuneri pentru o nouă definiție vor fi prezentate la reuniunea generală a I.C.O.M., ce va avea loc în luna august, la Praga.

Muzeu - Colecţia de Artă „Ligia şi Pompiliu Macovei“, București, 2016, Bucureşti, Romania
Colecţia de Artă „Ligia şi Pompiliu Macovei“, București, 2016

Dar, dincolo de definiții oficiale, muzeul este un loc pe care, dacă îl vezi o dată, ţi-l aminteşti mereu.

Muzeul este un loc îngrijit aşa cum nici un alt loc nu este.

Pentru că este un loc cu lucruri de preţ: lucruri frumoase, lucruri rare, lucruri vechi, lucruri ciudate, lucruri care au fost dragi cuiva. Este o vitrină foarte, foarte mare. Este o casetă cu bijuterii enormă.

Muzeul este un loc în care lucrurile nu mai sunt ce erau odată: dinozaurii nu mai sunt animale înfiorătoare, banii nu mai pot cumpăra nimic (poate doar oameni), lingurile nu mai ating farfuriile, ciocanele nu mai bat cuie, săgeţile nu mai ucid, arcurile nu mai ţintesc, hainele nu mai îmbracă, viorile nu mai cântă, cărţile nu se mai citesc, pe scaune nu se mai stă, ceasul nu mai trebuie să meargă.

Uneori nu ştim ce au fost acele lucruri şi atunci cineva sau eticheta pusă cu grijă lângă ele ne învaţă să le descoperim.

Şi păstrăm toate aceste lucruri ca pe un prim sărut, ca pe scrisorile de dragoste, ca pe buclele copilului, ca pe inelul de la mama, ca pe cea mai frumoasă rochie, ca pe cea mai frumoasă carte şi ca pe diploma de bacalaureat.

muzeu-colectia-macovei

Pentru că ele sunt mai mult decât par, ne fac speciali, ne învaţă şi ne încântă.

La muzeu poţi să nu faci nimic. Poţi să stai, să priveşti fără gânduri, cele privite îşi vor face singure drum în mintea ta.

Sau poţi să faci multe: să te gândeşti la ce priveşti, să fii tăcut, să vorbeşti cu prietenii sau cu necunoscuţi sau cu tine însuţi. Să te minunezi, să nu-ţi placă, să nu înţelegi, să te amuzi, să fii încântat, să te plictiseşti, să oboseşti.

Oricum ar fi, merită.

Muzeul e ca noi şi fiecare dintre noi e un muzeu.

[i] În forma legii aflată în vigoare la data de 04.01.2022.
[ii] https://icom.museum/en/resources/standards-guidelines/museum-definition/ : ”A museum is a non-profit, permanent institution in the service of society and its development, open to the public, which acquires, conserves, researches, communicates and exhibits the tangible and intangible heritage of humanity and its environment for the purposes of education, study and enjoyment.” (Accesat: 04.01.2022)

Imagini din Colecţia de Artă „Ligia şi Pompiliu Macovei“, 2016 – Str. 11 Iunie, nr. 36-38, Bucureşti.

Fotografii realizate de ©Museum Anonymous


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.