CE ESTE UN MUZEU? Definiţia romanţată

Oficial, în România, muzeul este „o instituție de cultură, de drept public sau de drept privat, fără scop lucrativ, aflată în serviciul societății, care colecționează, conservă, cercetează, restaurează, comunică și expune, în scopul cunoașterii, educării și recreerii, mărturii materiale și spirituale ale existenței și evoluției comunităților umane, precum și ale mediului înconjurător” – ne-o spune Legea muzeelor și colecțiilor publice (Legea nr. 311/2003)[i] care a preluat definiția formulată de Consiliul Internațional al Muzeelor (I.C.O.M.) în anul 2007.

O nouă definiție[ii] a muzeului a fost adoptată de I.C.O.M., la 24 august 2022, în cadrul reuniunii sale generale care a avut loc la Praga, după un amplu proces de analiză și consultare a comunității muzeale internaționale, început în anul 2016: „Muzeul este o instituție non-profit, permanentă, aflată în serviciul societății, care cercetează, colecționează, conservă, interpretează și expune patrimoniu material și imaterial. Deschis publicului, accesibil și incluziv, muzeul susține diversitatea și sustenabilitatea. Muzeele activează și comunică în mod etic, profesionist și cu participarea comunității, oferind experiențe variate de educație, agrement, reflecție și împărtășire a cunoștințelor.”[iii]

Până la transpunerea în legislația românească a noii definiții, Comitetul I.C.O.M. România va adopta o formă oficială, în limba română, a respectivei definiții, incluzând-o în statutul propriu.

Definiția anterioară era următoarea: „Muzeul este o instituție non-profit, permanentă, aflată în serviciul societății și al dezvoltării acesteia, deschisă publicului, care colecționează, conservă, cercetează, comunică și expune patrimoniul material și imaterial al umanității și al mediului ei înconjurător, în scopul educației, studiului și agrementului”[iv].

Muzeu - Colecţia de Artă „Ligia şi Pompiliu Macovei“, București, 2016, Bucureşti, Romania
Colecţia de Artă „Ligia şi Pompiliu Macovei“, București, 2016

Dar, dincolo de definiții oficiale, muzeul este un loc pe care, dacă îl vezi o dată, ţi-l aminteşti mereu.

Muzeul este un loc îngrijit aşa cum nici un alt loc nu este.

Pentru că este un loc cu lucruri de preţ: lucruri frumoase, lucruri rare, lucruri vechi, lucruri ciudate, lucruri care au fost dragi cuiva. Este o vitrină foarte, foarte mare. Este o casetă cu bijuterii enormă.

Muzeul este un loc în care lucrurile nu mai sunt ce erau odată: dinozaurii nu mai sunt animale înfiorătoare, banii nu mai pot cumpăra nimic (poate doar oameni), lingurile nu mai ating farfuriile, ciocanele nu mai bat cuie, săgeţile nu mai ucid, arcurile nu mai ţintesc, hainele nu mai îmbracă, viorile nu mai cântă, cărţile nu se mai citesc, pe scaune nu se mai stă, ceasul nu mai trebuie să meargă.

Uneori nu ştim ce au fost acele lucruri şi atunci cineva sau eticheta pusă cu grijă lângă ele ne învaţă să le descoperim.

Şi păstrăm toate aceste lucruri ca pe un prim sărut, ca pe scrisorile de dragoste, ca pe buclele copilului, ca pe inelul de la mama, ca pe cea mai frumoasă rochie, ca pe cea mai frumoasă carte şi ca pe diploma de bacalaureat.

muzeu-colectia-macovei
Colecţia de Artă „Ligia şi Pompiliu Macovei“, București, 2016

Pentru că ele sunt mai mult decât par, ne fac speciali, ne învaţă şi ne încântă.

La muzeu poţi să nu faci nimic. Poţi să stai, să priveşti fără gânduri, cele privite îşi vor face singure drum în mintea ta.

Sau poţi să faci multe: să te gândeşti la ce priveşti, să fii tăcut, să vorbeşti cu prietenii sau cu necunoscuţi sau cu tine însuţi. Să te minunezi, să nu-ţi placă, să nu înţelegi, să te amuzi, să fii încântat, să te plictiseşti, să oboseşti.

Oricum ar fi, merită.

Muzeul e ca noi şi fiecare dintre noi e un muzeu.

[i] În forma legii aflată în vigoare la data de 30.08.2022.
[ii] “A museum is a not-for-profit, permanent institution in the service of society that researches, collects, conserves, interprets and exhibits tangible and intangible heritage. Open to the public, accessible and inclusive, museums foster diversity and sustainability. They operate and communicate ethically, professionally and with the participation of communities, offering varied experiences for education, enjoyment, reflection and knowledge sharing.” – https://icom.museum/en/news/icom-approves-a-new-museum-definition/ (Accesat: 30.08.2022).
[iii] Această formulare reprezintă traducerea de către Museum Anonymous a definiției din limba engleză și nu definiția oficială adoptată în România.
[iv] https://icom.museum/en/resources/standards-guidelines/museum-definition/: ”A museum is a non-profit, permanent institution in the service of society and its development, open to the public, which acquires, conserves, researches, communicates and exhibits the tangible and intangible heritage of humanity and its environment for the purposes of education, study and enjoyment.” (Accesat: 04.01.2022)

Imagini din Colecţia de Artă „Ligia şi Pompiliu Macovei“, 2016 – Str. 11 Iunie, nr. 36-38, Bucureşti

Fotografii realizate de ©Museum Anonymous


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.