Arta sticlăriei a fost multă vreme secretul și monopolul european al maeștrilor venețieni, care au transformat insula Murano, aflată lângă Veneția, într-un simbol al culorilor îndrăznețe, al formelor curbate aproape impertinent și au împrumutat numele „Murano” universului sticlei prețioase.
Nașterea acestui „brand” multisecular nu este un mister, ea are cauze foarte pragmatice: meșterii sticlari au ajuns la Murano fiind obligați de autoritățile venețiene să se retragă acolo, printr-un decret din anul 1292.
Motivul? Cuptoarele sticlăriilor erau un pericol permanent pentru întreaga Veneție, pentru că în preajma lor putea oricând izbucni un incendiu devastator, care să distrugă orașul construit preponderent din lemn, la acea vreme.
Ceva mai târziu, maeștrilor din Murano li s-a interzis să se stabilească în alte țări, pentru a nu trăda tainele meșteșugului și a nu compromite supremația sticlei venețiene în Europa.¹
„Grădina de sticlă” din imagine este o piesă din colecția Muzeului Sticlei din Murano – Museo del Vetro, și a fost realizată în secolul al XVIII-lea.
Ea făcea parte din recuzita obligatorie a festinurilor aristocrației venețiene, fiind o așa-numită „piesă centrală”, utilizată pentru decorarea masei.
Este o grădină imaginară cu o geometrie perfectă, cu vase spectaculoase pentru flori aranjate cu gustul luxului, cu intrări în arcadă și fântâni arteziene. Minuțiozitatea cu care au fost redate şi individualizate detaliile este uimitoare, trebuie să ai o vedere extrem de pătrunzătoare pentru a te putea bucura de bogăția și perfecțiunea acestei lucrări.
Plimbare plăcută!
¹G. Cavarzere – ”Venice The Island of the Lagoon”, Ed. Arsenale, Verona, 2013.
Fotografii realizate de ©Museum Anonymous