Noaptea Muzeelor

Noaptea Muzeelor se apropie! V-ați ales traseul? Ce vreți să descoperiți diseară? Ceva frumos, ceva vechi, ceva uimitor, ceva neobișnuit?

20 mai 2017 – Noaptea Europeană a Muzeelor este la cea de a treisprezecea ediție!

Anul trecut, la eveniment au participat 3000 de muzee din peste 30 de țări europene, cărora li s-au alăturat și organizații de pe alte continente.1

Noaptea a fost la început ”Primăvara muzeelor”, proiect inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, în 1999, care  a primit patronajul Consiliului Europei în 2001 și participarea muzeelor din toate țările semnatare ale Convenției Culturale Europene.

Din 2005, această sărbătoare a muzeelor capătă denumirea de ”Noaptea Europeană a Muzeelor” și va însoți, în cea mai apropiată sâmbătă,  Ziua Internațională a Muzeelor, celebrată pe 18 mai, în fiecare an.

Muzeele se deschid, deci, dincolo de programul obișnuit de vizitare, dincolo de traseul obișnuit de vizitare și dincolo de specificul cotidian al expunerilor muzeale.

Acum le putem vizita fără bilete de intrare, fără grija orei de închidere, putem vedea expoziții speciale, evenimente inedite – concerte, spectacole, performance-uri, activități educative în nocturnă. Tot acum putem să ne mirăm și de cozile lungi de la intrarea în muzee, de cât de mulți oameni doresc să fie la muzeu și de cât entuziasm se acoperă deodată, dar doar o dată pe an, sălile, curțile, trotuarele, străzile muzeelor noastre.

Ce este Noaptea Muzeelor? O expediție în răcoarea nopții, către inepuizabilele mistere ale muzeelor, o călătorie aventuroasă în trecut, viitor, frumos, fascinant, o vizită liberă la muzeu.

O noapte în care te poți pierde în mulțimea pierdută și ea în mrejele muzeelor.

 

Foto: @MuseumAnonymous

1http://traduction.culturecommunication.gouv.fr/url/Result.aspx?to=en&url=http://nuitdesmusees.culturecommunication.gouv.fr/Espace-Presse

 


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.