Mașinile Papei

Există un fel de mașină unicat, o mașină care e unică nu doar prin caracteristicile ei fizice particulare, ci și prin destinația ei – aceea de a-i servi părintelui spiritual și conducătorului lumii catolice, Papa. Și, fiind atât de specială, are un muzeu despre care scriem și noi aici.

Vaticanul, cel mai mic stat din lume, ocupă o suprafață de o jumătate de kilometru pătrat din capitala Italiei, Roma, și este condus de Papă, statutul său actual fiind stabilit printr-un tratat încheiat cu Italia condusă de Mussolini, în 1929.

Deși construcția unui palat destinat Papei, în apropierea Basilicii Sf. Petru, se realizează încă din secolul al V-lea, Vaticanul devine reședință papală abia în secolul al XIV-lea, în anul 1377.

Cetatea Sfântului Scaun a cunoscut numeroase modificări și extinderi din secolul al V-lea, când este construit un palat destinat Papei în apropierea Basilicii Sf. Petru din Roma. Astăzi, o mare parte a acestor edificii purtătoare de istorie și, mai ales, de o inegalabilă demonstrație de artă excepțională, au devenit muzeu, de fapt muzee reunite într-un ansamblu vizitat de peste 6 milioane de persoane anual [i]Musei Vaticani (Muzeele Vaticanului).

Capela Sixtină, capodoperă a lui Michelangelo, ”Școala din Atena” ilustrată de Rafael în apartamentele Papei Iulius al II-lea, înșiruirile istorice de fresce realizate de Fra Angelico, Pinturicchio, Perugino, Giuliano Romano și alți memorabili artiști, sculpturi antice ce au depășit celebritatea – ”Laocoon”, ”Torsul Belvedere”, vestigii egiptene, etrusce și creștine, galeria de artă contemporană religioasă, toate acestea sunt cunoscute, arătate, prețuite și explicate de foarte mult timp.

Mai puțin celebră și, foarte probabil, neadoptată de nici o istorie a artei, este colecția de mașini, mai corect spus, colecția de vechicule ale Papei – Il Padiglione delle Carrozze.

Deschis publicului în 1973 și fondat în 1967, din dorința Papei Paul al VI-lea, Pavilionul prezintă vehicule și accesorii ale mijloacelor de transport (să spunem terestru) utilizate de suveranii pontifi de-a lungul timpului  – șei de cal, tronuri ceremoniale portabile, trăsuri și autoturisme, macheta primei locomotive a Vaticanului (din 1929) – o istorie succintă, în fapt, nu doar a mijloacelor de locomoție, ci și a integrării unor ritualuri definite prin stabilitate sau chiar imuabilitate, cum sunt cele ale Vaticanului, în schimbările aduse de trecerea timpului.

Istoria automobilelor papale începe cu un refuz: Pius al X-lea nu dorește mașina oferită de episcopul de New York în anul 1909, preferând în continuare trăsura. Pius al XI-lea, însă, va primi darul oferit de Asociația Femeilor Catolice din Milano, în anul 1929, un autoturism Bianchi Typo 15, prima mașină a suveranilor Vaticanului. Autoturisme adaptate ceremoniilor publice papale au fost oferite în anii următori de mai mulți fabricanți: Fiat, Isotta Fraschini, Citroën (în expoziție este inclus autovehicului realizat după modelul trăsurii Pontifului, Citroën Lictoria), Mercedes-Benz, iar trăsurile au fost definitiv abandonate în anul 1931. [ii]

Abandonate, dar nu și uitate: cea mai spectaculoasă piesă a expoziției este Berlina di Gran Gala, realizată pentru Papa Leon al XII-lea, la Roma, în 1826.

Musei-Vaticani_Berlina-di-Gran-Gala
Berlina di Gran Gala – trăsură papală            Foto: ©Musei Vaticani

Mai puțin spectaculos, dar, cu siguranță, mai îndrăgit de mulți vizitatori, este ultimul exemplar al seriei Volkswagen Type 1, ”Broscuța” – ”Käfer”, produs în Mexic, în anul 2003.

Pope-Car_VW-Beetle_Musei-Vaticani
Ultimul exemplar fabricat din seria Volkswagen Beetle – Musei Vaticani

Scaunul papal, asemănător unui tron, este nota comună a vehiculelor utilizate de Pontif, fie ele trăsuri sau autoturisme de la începutul secolului al XX-lea sau din secolul XXI; acest scaun amintește de sedia gestatoria, scaun ceremonial în care Papa era purtat pe umeri și a cărui utilizare a încetat în anul 1978, din dorința Papei Ioan Paul al II-lea, fiind înlocuit de papamobil. Cei care îl purtau pe umeri erau Palafrenieri, denumire derivată din Palafreno – termen medieval ce desemna un cal de paradă, așa cum era și cel folosit de Papă în călătorii, în vremurile trecute.

Pope-Cars_Papamobil_detail_Musei-Vaticani
Papamobil – Musei Vaticani
Pope-Car-Seat_Musei-Vaticani
Detaliu – scaun papal – Musei Vaticani
Pope-Car_Mercedes_detail_Musei-Vaticani
Detaliu – interior Mercedes – Musei Vaticani

Palafrenieri de astăzi sunt limuzine – piese de muzeu: Lancia, Mercedes.

Pope-Cars_Lancia_Musei-Vaticani
Lancia – Padiglione delle Carrozze, Musei Vaticani
Pope-Cars_Mercedes_Musei-Vaticani
Mercedes – Padiglione delle Carrozze, Musei Vaticani
Pope-Car_Mercedes_2
Mercedes – Padiglione delle Carrozze, Musei Vaticani

Papamobilul este și el o vedetă a expoziției, fiind un tip special de mașină, respectiv un autoturism de teren, de culoare albă, deschis, care rulează cu viteză mică (de câțiva km/oră), aceste caracteristici permițându-i Papei să fie văzut de credincioși în timpul procesiunilor publice. Primul papamobil a fost un automobil polonez, Star, utilizat de Ioan Paul al II-lea în timpul vizitei în țara sa de origine, Polonia.

Expoziția Pavilionului include patru papamobile –Toyota, Mercedes, Land Rover și Fiatul Campagnola în care Papa Ioan Paul al II-lea se afla în timpul atentatului care a avut loc asupra sa la Roma, în anul 1981, singurul an în care a fost folosit acest autoturism.

Papamobil-Fiat_atentat
Papamobil Fiat Campagnola (Papa Ioan Paul al II-lea) – Musei Vaticani
Papamobil
Papamobil – Musei Vaticani

Colecția de mașini de la Vatican va crește cu siguranță în viitor; anul trecut, 2017, Papa Francisc I a primit un autoturism electric marca Opel Ampera și un spectaculos bolid Lamborghini Huracan (care va fi vândut la licitație, iar banii obținuți astfel vor fi donați).

Însă există și alt fel de daruri: în anul 2013, Papei Francisc I i-a fost dăruit un Renault 4 fabricat în 1984, cu 300 000 de km la bord, de către preotul italian Renzo Zocca, cel care a folosit mașina timp de 25 de ani în munca sa în cartierele sărace ale Veronei.[iii]

Vatican-1_Renault
Renault 4 – Padiglione delle Carrozze, Musei Vaticani

Atenție, așadar, dacă vedeți un numărul de înmatriculare ”1”, din Vatican, scris cu roșu pe fond alb, să știți că este mașina Papei (numerele obișnuite sunt scrise cu negru).

Nu toate mașinile folosite de Papă ajung în Pavilionul muzeal, cele mai multe sunt destinate unei singure vizite a Suveranului Pontif, rămânând în țara respectivă sau intrând în alte colecții, inclusiv muzeale.

În ceea ce ne privește puțin mai direct, în anul 2016, în timpul vizitei sale în Armenia, Papa Francisc I a fost transportat cu o Dacia Logan, ca semn și invitație la austeritate. Altfel, mașinile acum în uz la Vatican sunt Lancia, Fiat și Mercedes-Benz.[iv]

Morala acestei relatări nu este, însă, preluarea îndemnului la austeritate, ci invitația de a vizita muzee, dacă doriți să vedeți și să aflați lucruri speciale și legături speciale între lucruri.

Până atunci, Musei Vaticani ne oferă o plimbare vizuală în Padglione delle Carrozze, printre trăsuri, mașini și istorie (Mirabile visu, mirabile dictuMinunat de văzut, minunat de povestit, lb. latină):

[i] https://www.nytimes.com/2017/12/24/arts/design/vatican-museums-jatta.html (25.03.2018).

[ii] http://www.museivaticani.va/content/museivaticani/it/eventi-e-novita/iniziative/Eventi/2012/il-padiglione-delle-carrozze.html (25.03.2018).

[iii] https://www.clarin.com/mundo/reanult-francisco-regalo-mil-kilometros_0_ByQlHUNjP7e.html (26.03.2018)

[iv] http://www.vaticanstate.va/content/vaticanstate/it/monumenti/gallerie-fotografiche/autovetture-del-papa.html (25.03.2018).

Fotografii realizate de ©Museum Anonymous.

 


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.