Cu ochii de faianță

Zilele acestea se petrece în universul digital ceva atractiv, amuzant și care poate crea inspirație din inspirație: celebrul Rijksmuseum (însemnând ”Muzeul Național”) din Amsterdam pune la bătaie premii și opere de artă digitizate, într-un concurs de design inspirat de lucrări din patrimoniul său. Este deja cea de a treia ediție anuală a competiției.

Faianta-Delft
Faianță de Delft, sec. XVII, Rijksmuseum

Nu este vorba doar despre un concurs de creații speciale, ci este vorba despre un proiect masiv de digitizare și reutilizare a materialului digitizat din organizațiile muzeale (concept ce în limba română poate fi descris cu îngrozitoarea formulă ”reutilizarea informațiilor deținute de instituțiile publice” și, într-un melanj lingvistic, trimis către un alt concept, cel de ”open data”).

Acest proiect digital, Rijksstudio, permite, printre multe altele, realizarea de printuri cu design-uri create de utilizatori, pe diverse suporturi (carton, material textil, aluminiu, plexiglas), în diverse forme și dimensiuni, la prețuri mici. Produsul final este livrat de Rijksstudio ”creatorului” său și are șansa de a deveni și el faimos, urmând destinul originalului – Rijksmuseum  premiază și popularizează rezultatele acestui proiect deschizător de noi drumuri pentru patrimoniul muzeal.

Unele dintre aceste drumuri sunt chiar drumuri la propriu, printre produsele cu design de inspirație muzeală aflându-se  stickere pentru autoturisme și moto-scutere, articole de îmbrăcăminte, veselă, tapet, unghii false, lentile de contact cosmetice cu modele din celebra faianță albastră și olandeză de Delft, piese de design interior, bijuterii, carcase pentru telefoane mobile.

Printre muzele din concursul de anul acesta au fost și o rochie italienească de 260 de ani, o foarte olandeză ”Natură moartă cu flori și ceas” din secolul al XVII-lea, ceramică olandeză și mereu primul pe listă ”Rond de noapte” al lui Rembrandt.

Rochie-Mantua XVIII
Rochie, Italia, sec. XVIII
Natura-moarta
”Natură moartă cu flori și ceas”, Abraham Mignon, sec. XVII
Rondul-de-noapte
”Rondul de noapte” – Rembrandt, sec. XVII

Să reținem: programul Rijksstudio oferă materialul digital cu o calitate adecvată, platforma online de prelucrare a imaginilor digitale, serviciile de imprimare a design-ului creat (sau recreat, mai bine spus) și livrarea produsului final.

Toată această plăcută aventură creatoare este mai nimic în comparație cu platforma Rijksmuseum Application Programming Interface care facilitatează accesul dezvoltatorilor de programe informatice la peste 110 000 de obiecte muzeale digitizate și la metadatele asociate lor (cu adevărat open data!).

Saul_Vrajitoarea-din-Endor
”Saul și Vrăjitoarea din Endor” – Jacob Cornelisz van Oostsanen, 1526

Un foarte bun exemplu pentru înțelegerea a ceea ce poate deveni muzeul în era digitală și, după cum se spune în Uniunea Europeană, pe piața digitală.

Și, ca să înțelegem mai bine, ne putem implica în concursul aflat încă în desfășurare, votând lucrările favorite până pe 20 aprilie 2017. Sau doar delectându-ne muzealo-digital, privindu-le aici: https://www.rijksstudio-award.nl/en/.

Noi am ales ochii de faianță de Delft.

Imagini și informații: https://www.rijksmuseum.nl (Accesat: 1 aprilie 2017)

 


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.