„Manillas” erau brăţări confecţionate din diferite metale, dintre care cuprul era considerat cel mai preţios, folosite ca monedă în Africa de Vest, din perioada pre-colonială până în prima jumătate a secolului XX.
Deşi brăţara-monedă era utilizată cu mult timp înainte de venirea exploratorilor europeni pe continentul african, originea termenului „manilla” este legată, cel mai probabil, de folosirea acestui mijloc de schimb şi de către comercianţii europeni în secolul al XV-lea, „manilha” însemnând „brăţară” în limba portugheză, ca şi „manella” în limba spaniolă.
Manillas, principalele monede folosite şi acceptate la acea vreme de localnicii africani, sunt asociate comerţului cu sclavi iniţiat în Africa de Vest de portughezi, care au fost urmaţi de britanici, francezi şi olandezi.
Moneda-brăţară iese oficial din uz în anul 1949 în Africa Occidentală Britanică, însă ea este încă folosită neoficial în zone mai izolate şi, uneori, confecţionată din metale mai puţin tradiţionale, cum ar fi aluminiul.
Deşi ieşită din circuitul economic, manilla nu şi-a pierdut utilitatea – ea este astăzi piesă de muzeu.
Obiecte din patrimoniul Muzeului Culturilor – Museo delle Culture, din Milano, Italia.
Fotografii realizate de ©Museum Anonymous