Tinerețe fără bătrânețe

Ziua Europeană a Conservării și Restaurării – 11 octombrie 2020

Ce este conservarea, ce este restaurarea? Sunt termeni mai mult sau mai puțin cunoscuți de cei care nu sunt specialiști în larga sferă a patrimoniului cultural.

Ce este patrimoniul cultural – asta o știm cu toții, fie că suntem sau nu conștienți de acest lucru, fie că puteam da o definiție științifică sau că ne gândim pentru prima oară la caracteristicile definitorii ale patrimoniului cultural.

„Fecioară rugându-se”, sec. XVI – Pinacoteca oraşului Padova, Italia

Patrimoniul cultural – moștenirea culturală, acele valori și tradiții artistice, istorice, științifice și tehnice pe care generațiile anterioare ni le-au transmis și pe care sperăm și noi să le transmitem mai departe, în timp; patrimoniul cultural – folclor, castele, cetăți, limba maternă, muzee, situri arheologice, picturi, sculpturi, locomotive, biserici, vestminte, flori de mină, manuscrise, fotografii, viorile lui George Enescu, scrisorile lui Eminescu, piramidele din Egipt, Coloana Infinitului, Mona Lisa și multe, multe, foarte multe altele.

Ziduri istorice, multi-stratificate – Lucca, Italia

Dar cum păstrăm pentru noi și pentru urmașii noștri aceste valori?

Răspunsul este: prin conservare și restaurare; prin măsuri speciale luate de autorități și specialiști și prin sprijinul tuturor acelora care se regăsesc în valorile pe care patrimoniul cultural le poartă.

Vase ceramice preistorice – Muzeul Navelor Antice, Pisa, Italia

Eforturile de păstrare a patrimoniului cultural sunt imense: eforturi de cercetare științifică, de dezvoltare de metode, tehnici și materiale specifice, de pregătire a specialiștilor, de colaborare interdisciplinară și trans-națională, eforturi organizatorice, financiare, administrative.

Vase ceramice medievale – Palazzo Blu, Pisa, Italia

Efortul de conservare este permanent, munca de conservare nu se oprește niciodată, în lupta ei cu timpul și cu pericolele de toate felurile – lumina, umiditatea, căldura sau frigul, bacterii, mucegaiuri, insecte, animale, vântul, ploaia, zăpada, înghețul, violența, lăcomia, ignoranța sau nepăsarea oamenilor.

Iași, România

Conservarea încearcă, de fapt, să învingă timpul, timpul care șterge, schimbă, distruge, inevitabil. Restaurarea readuce lucrurile la locul lor, reunește fragmente, reconstruiește imaginea și forma originară a lucrurilor pe care le pierduserăm.

Conservarea și restaurarea sunt calea găsită de oameni pentru a atinge tinerețea fără bătrânețe sau adânci bătrânețile lucrurilor de preț și, uneori, e apă vie pentru aceste lucruri.

Fără conservare și restaurare  ne-ar fi infinit mai greu să înțelegem trecutul și să vorbim viitorului.

Potsdam, Germania

Oamenii care cu mintea și mâinile lor păstrează trecutul, prezentul și viitorul, conservatorii și restauratorii, sărbătoresc astăzi, 11 octombrie, Ziua Europeană a Conservării și Restaurării – să ne gândim și noi, alături de ei, la lucrurile pe care vrem să le păstrăm pentru totdeauna.

Fotografii realizate de ©Museum Anonymous


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.